Acidul hialuronic, aliatul pielii sanatoase si frumoase

Acidul hialuronic, aliatul pielii sanatoase si frumoase

Stiti de ce acidul hialuronic este ingredientul vedeta, atat in produsele dermato-cosmetice, cat si in produsele injectabile folosite de medici?

Pentru ca acidul hialuronic, de fapt, este un component al dermului, absolut vital pentru sanatatea si functionalitatea pielii. Prezenta lui in piele in cantitate optima in afara de hidratarea pe care o realizeaza si care in sine are efect de infrumusetare, va influenta pozitiv activitatea unor celule din derm numite fibroblasti.

Aceste celule din derm, fibroblastii, au ca functie principala sinteza de colagen, elastina si acid hialuronic. Aceste molecule minunate alcatuiesc impreuna un gel care slujeste drept mediu de protectie, hidratare si nutritie tuturor celulelor din derm. Cu cat acest gel numit matrice extracelulara este mai bogat in acid hialuronic si proteine fibrilare (colagen, elastina) cu atat pielea este mai tonica, mai elastica, cu un aspect mai tanar, dar mai ales SANATOASA.

Anii trec, iar fibroblastilor din derm li se intampla acelasi lucru pe care il sufera toate celulele corpului: scad functiile celulare si in consecinta scad si reactiile de sinteza.

Vestea buna este ca dispunem de mai multe metode de stimulare a fibroblastilor pentru a-i readuce la o activitate optima: mezoterapie, microneedling, terapii cu lumina (IPL, LASER), radiofrecventa si radiofrecventa fractionata.

O veste si mai buna pe care ne-o aduce un studiu recent efectuat in departamentul de dermatologie al Universitatii de Medicina din Stockholm, este ca daca matricea extracelulara este adusa la compozitia avuta de pacient in tinerete, fibroblastii “batrani” care traiesc in aceasta matrice se vor comporta ca niste celule “tinere“. Iar noi, medicii, putem imbunatati compozitia matricei extracelulare prin microinjectii cu acidul hialuronic numit “skin booster“.

Acesta este un aspect al profesiei mele care imi place nespus de mult: intinerind aspectul unei persoane, de fapt intind o mana de ajutor pielii pentru a fi mai sanatoasa timp cat mai indelungat!

Acesta infuzie de acid hialuronic de la nivelul dermului, prin intermediul microinjectiilor, va optimiza “conditiile de trai” ale fibroblastilor care vor reporni reactiile de sinteza de colagen, elastina si acid hialuronic propriu.

Va doresc sa fiti sanatoase, frumoase, dar mai ales cu zambetul pe buze, dragele mele!

Author Info

Dr. Manuela Răvescu

No Comments

Comments are closed.