CE SE INTAMPLA CU PIELEA NOASTRA DE-A LUNGUL TIMPULUI?

CE SE INTAMPLA CU PIELEA NOASTRA DE-A LUNGUL TIMPULUI?

Modificarile majore care au loc la nivel facial datorita trecerii anilor le observam cu totii si chiar daca le acceptam, ne-am dori sa fie cat mai putin vizibile.

Dar oare ce se intampla in interiorul tegumentului la nivel microscopic si ce se intampla cu functionalitatea pielii?

In acest articol doresc sa va explic tocmai aceste modificari, ele fiind cauza schimbarilor pe care le vedem cu ochiul liber in oglinda. Intelegand aceste schimbari din interiorul pielii o vom putea ajuta sa faca fata mai usor trecerii anilor.

Decada 20-29 ani

Perioada in care totul este frumos, stralucitor, plin de promisiuni si posibilitati minunate! La fel este si pielea noastra. Si ea poate exclama ca “viata este minunata!”. Este hidratata, stralucitoare, plina de vitalitate. Turn-over-ul celular sau timpul necesar unei celule pentru a ajunge din stratul bazal in stratul cornos este de 24-28 de zile. Acest interval reprezinta, de fapt, timpul necesar epidermului de a se regenera in totalitate si este la valoarea sa optima.

In derm, colagenul si elastina se produc in cantitati suficiente pentru a sustine epidermul si a da pielii un tonus si o elasticitate bune. Tot in derm, acidul hialuronic este in cantitate optima pentru a retine apa si a hidrata astfel pielea. Dermul si hipodermul au volum, dand fetei rotunjimea si liniile curbe caracteristice tineretii, iar lumina aluneca pe aceste curbe dand fetei noastre “glow-ul” care caracterizezza tineretea.

Melanocitele sunt si ele la punctul maxim de functionare, astfel incat bronzul obtinut in urma expunerii rationale si sanatoase la soare este uniform. Circulatia sangvina poate sa furnizeze hipodermului, dermului si, prin difuziune, epidermului, cantitatile necesare de oxigen, apa si nutrienti.

Da, in aceasta decada viata este minunata si trebuie sa traim constienti, curajosi si curiosi, sa ne bucuram de fiecare clipa.

Decada 30-39 ani

Totul poate fi foarte frumos in continuare, insa incep sa apara primele semne ale imbatranirii, mai ales la cei care prefer prea mult statul la soare. Sa nu uitati ca efectele expunerii la razele UV sunt cumulative si ce am facut gresit anut trecut nu se sterge pana anul viitor. Din contra, devine suma efectelor nocive de la an la an. Si deja avem mai bine de 30 de ani de stat la soare! Melanina nu se mai produce uniform, ci se repartizeaza preponderent in anumite zone rezultand un bronz neuniform sau chiar pete pigmentare. Aceste defecte de pigmentare sunt evidente mai ales la femei pe zonele faciale mai expuse radiatiilor solare si constituie ceea ce se numeste melasma.

In timp, iritarea repetata a melanocitelor prin statul prea mult la soare, nu are doar inconveniente estetice, ci poate duce la aparitia de cancere ale pielii, aceasta fiind decada in care incepe cresterea procentelor de aparitie a acestei boli.

Regenerarea celulelor epidermului incepe sa fie mai lenta, turn-over-ul celular se prelungeste cu cateva zile dar inca este la un nivel bun. Colagenul, elastina si acidul hialuronic se produc in cantitati care incep sa scada de la an la an, dar in schimb creste activitatea enzimelor colagenaza, elastaza si hialuronidaza. Aceste minunate proteine si polizaharide inca lupta din rasputeri pentru a mentine calitatile pielii si, da, inca reusesc.

Vasele sangvine cutanate pot fi mai fragile si din loc in loc se pot sparge. Este perioada in care cei mai multi pacienti cer sfatul medicului dermatolog si foarte bine fac. Pielea trebuie ajutata de la primele semne de slabiciune pe care le da, iar tratamentele dermato-cosmetice de calitate, individualizate si repetate, o sprijina cu succes pentru a-si redobandi stralucirea decadei anterioare.

Decada 40-49  ani

Tot ceea ce nu ne placea in decada anterioara, acum se accentueaza, iar gravitatia nu este prietenul nostru cel mai bun. Epidermul devine subtire, uscat, fragil, pentru ca rata de regenerare a keratinocitelor scade foarte mult. De fapt, dupa 40 de ani fiecare decada de viata adauga 10 zile intervalului necesar unui keratinocit pentru a strabate drumul dintre stratul bazal si cel cornos.

Cantitatea de colagen si elastina scade afectand tonusul si elasticitatea. Tot in scadere cantitativa este si acidul hialuronic care nemaiputand sa retina apa, va determina scaderea starii de hidratare si a volumului facial.

Peste 50 de ani

Toate neajunsurile de mai sus se accentueaza, fiind vizibila mai ales afectarea circulatiei sangvine (cu scaderea starii de hidratare, a nutritiei). Balanta dintre sinteza si distrugerea colagenului si elastinei se inclina evident in favoarea pierderii acestor proteine.

Se pierde tot mai mult din volumul facial datorita scaderii cantitatii de acid hialuronic, a scaderii grasimii subcutanate si a osteoporozei (care se manifesta intai la nivelul orbitei si este una din cauzele aparitiei cearcanelor). Conturul facial isi pierde continuitatea si apar zonele cu piele ”lasata” atat prin scaderea tonusului, cat si prin pierderea de volum.

Intrarea in aceasta etapa de viata este dificila, mai ales pentru femei, deoarece intervine menopauza, iar deficitul estrogenic pe care il aduce, influenteaza semnificativ fiziologia tegumentului. In articolul urmator voi detalia modificarile suferite de piele in functie de evolutia estrogenului.

Tot ce am descris mai sus pare un tablou mohorat, dar nu este asa!

Lumea dermato-cosmeticii si a medicinei anti-aging vine cu o multitudine de tratamente non-invazive sau foarte putin invazive, care pot stopa toate aceste procese, de altfel firesti, de degradare. Repetarea si adaptarea acestor tratamente la particularitatile fiecarui pacient poate chiar sa le inverseze si sa le aduca inspre partea de sinteza si acumulare din tinerete (procedurile de biorevitalizare).

Inaintarea in varsta este absolut fireasca, nimeni nu a putut opri timpul. Dar il putem folosi in favoarea noastra printr-un stil de viata sanatos, echilibrat, prin tratamente estetice de care sa ne bucuram. Le putem considera rasfatul si recompensa noastra. Este foarte important sa incepem un regim terapeutic anti-aging de la primele semne de slabiciune pe care ni le da tenul nostru si sa fim perseverente. Asa cum timpul isi vede de treaba lui si trece implacabil si noi trebuie sa ne vedem cu rigurozitate de tratamentele propuse de medicul estetician.

Tot intr-un viitor articol voi descrie procedurile estetice pentru fiecare strat al pielii si tintite asupra fiecarei probleme sau neajuns in parte.

Voi incheia prin a va face o marturisire. Ma bucur pentru fiecare an de viata pe care il implinesc, il resimt ca pe o victorie personala asupra timpului, pentru ca iata, a mai trecut un an in care am trait si folosit fiecare clipa, in care m-am bucurat de mine, de cei dragi, de experientele de zi cu zi care de imbogatesc viata

Author Info

Dr. Manuela Răvescu

No Comments

Comments are closed.