Crema de zi si/sau crema de noapte?

Crema de zi si/sau crema de noapte?

Dupa cum le spune si numele, cremele de zi si de noapte au fost create pentru momente diferite ale zilei si au si scopuri diferite care corespund necesitatilor pielii din acea perioada a zilei. Dorinta mea este sa va fac cunoscute diferentele dintre ele, pentru ca ulterior sa decideti ceea ce este bine pentru voi.

Pielea are o functionalitate diferita in functie de ritmul circadian. Ziua, pielea are functie de protectie si ca atare, produce mai mult sebum. Noaptea se produce o vasodilatatie a mirocirculatiei, ceea ce produce o crestere a volumului de apa pierdut transepidermal. Dar tot noaptea creste mult reinnoirea celulara. Produsele cosmetice aplicate pe piele trebuie sa o sprijine in ceea ce ea incearca sa faca. Astfel, ziua produsele vor avea preponderent rol de protectie, iar noaptea rol de regenerare.

Produsele cosmetice aplicate pe piele trebuie sa o sprijine in ceea ce ea incearca sa faca. Astfel, ziua produsele vor avea preponderent rol de protectie, iar noaptea rol de regenerare.

Cremele de zi au, in general, o structura non-grasa, sunt mai fluide, pot fi folosite ca si baza de machiaj. Au rol de mentinere a hidratarii, neutralizarea radicalilor liberi, protectie UV. In ceea ce priveste compozitia, ele au ingredienti de hidratare, peptide regenerante, agenti de albire (arbutin, vit. C, lemn dulce, niacinamida) si factori de protectie solara SPF (dioxid de Titan, oxizi de Zinc). Dintre ingredientii de hidratare, mai intalniti in cremele de zi sunt cei din categoria umectantilor, care atrag apa din atmosfera, cat si din straturile profunde si o retin la nivelul epidermului. Putem exemplifica aici acidul hialuronic, extrase hidrolizate din colagen si elastina, alantoina, matrice hidrofile de ovaz, glicerina, sorbitol, extrase higroscopice din plante xerofile- cactus si aloe vera, polizaharide din alge.

Cremele de noapte au o structura mai onctuoasa, sunt mai emoliente, ingredientii sunt prelucrati sa penetreze pielea mai profund, dar pe parcursul mai multor ore. Au in structura ingredienti anti-aging care nu pot fi folositi ziua, cum ar fi alfahidroxi-acizii si retinolul, deoarece sunt fotosensibilizante. Cremele de noapte se pot imparti in 2 categorii:

  • anti-aging cu rol in cresterea fermitatii, efect de lifting. Contin retinol, acid glicolic, retinyl acetat, ingredienti cu rol de accelerare a turn-overului celular, dar produc fotosensibilitate, deci se pot utiliza doar in cremele de noapte. In cremele de zi pot fi folositi doar in concentratii mult mai mici, ducand in mod firesc la o scadere a efectului lor.
  • creme ultrahidratante, folosesc cantitati crescute de emolienti precum lanolina, fosfolipide, acizi si alcooli grasi, glicerol, sorbitol. Sunt destinate in special tenurilor uscate si mature.

In cremele de noapte predomina ingredientii de hidratare de tip ocluziv, din care putem mentiona: unt de Shea/Karite, uleiuri nobile extrase din vegetale (Macadamia, Argan, avocado, germeni de grau, jojoba, sofranel ), lanolina, grasimi similare celor din piele (squaleni, colesterol, ceramide, trigliceride, sfingolipide), lecitina, vit. E.

Dupa cum ati vazut, fiecare tip de crema, de zi sau de noapte, are componenta specifica si indicatii orientate spre acoperirea necesitatilor din acel moment al zilei. Sfatul meu este sa folositi si crema de zi si crema de noapte, fiecare rezolvand un tip de necesitate. Dar daca ritmul vietii cotidiene nu va permite sau in cazul persoanelor foarte tinere, pana in 24 de ani, se poate folosi o singura crema hidratanta si ziua si seara. De asemenea, in cazul persoanelor foarte alergice, care au dificultati in a se adapta cu un produs, daca au gasit o crema cu care se simt confortabil o pot folosi in ambele momente ale zilei, deoarece folosirea unui singur produs cosmetic duce la scaderea numarului de potentiali alergogeni.

 

Author Info

Dr. Manuela Răvescu

No Comments

Post a Comment