Cremele cu SPF- ecranele solare fizice vs. ecranele chimice

Cremele cu SPF- ecranele solare fizice vs. ecranele chimice

Tot mai multa lume constientizeaza importanta folosirii cremelor cu factor de protectie solara SPF. Stim ca exista o multitudine de creme de protectie, dar cum sa alegem din aceasta varietate vasta crema care se potriveste tipului nostru de ten? Dintre toate cremele, care este cea potrivita sa ne protejeze de actiunea radiatiilor ultraviolete RUV fara a sensibiliza si irita pielea, fara a ne incarca porii si a produce aparitia de cosuri?

Sa o luam de la inceput: ingredientele active care ofera protectie sunt de 2 feluri si anume ecrane fizice si ecrane chimice, impartite astfel dupa modul in care anihileaza actiunea nociva a radiatiilor UV.

Factorii de protectie fizica (ecranele fizice) sunt reprezentati de dioxidul de titan si oxidul de zinc. Acestia raman la suprafata pielii si reflecta radiatiile ultraviolete. Prin aceasta indepartare a RUV se impiedica actiunea lor nociva asupra pielii. Acest tip de ecrane mai poarta si denumirea de blocanti fizici.

Avantajele cremelor care contin ecrane fizice(minerale):

·         Ofera protectie atat impotriva UVA, cat si impotriva UVB;

·         Actiunea lor de protectie incepe imediat, nu este nevoie de timp de asteptare;

·         Probabilitatea ca ele sa irite pielea este foarte foarte scazuta ceea ce le face potrivite pentru tenul sensibil;

·         Deoarece indeparteaza energia luminoasa si calorica de piele sunt potrivite pentru pielea cu afectiuni agravate de caldura: cuperoza, rozacee;

·         Nu astupa porii, deci cei cu piele acneica sau grasa vor tolera mai usor cremele care contin blocanti fizici;

·         Termenul de valabilitate este mai lung.

Avantajele cremelor cu ecrane fizice le fac foarte atragatoare, facandu-ne instantaneu sa dorim una. Dar nu va grabiti, ca orice lucru bun vine si cu dezavantaje.

Cel mai evident dezavantaj: –au o culoare alba ceea ce poate crea un aspect neplacut, daca nu suntem foarte atenti la aplicare. Mai nou, cremele minerale au adaos si de pigmenti, facandu-le mai usor de folosit; 

–      Au o consistenta mai crescuta si sunt mai opace  fiind greu sa aplici machiaj peste ele;

          Fiind ocluzive, persoana care le foloseste transpira mai mult in timpul activitatilor fizice;

          Trebuiesc aplicate in strat generos pentru ca RUV pot ajunge la piele printre moleculele blocantilor fizici.

 

Ecranele chimice sunt reprezentate de compusi organici: oxibenzon, octinoxate, octisalate, avobenzon. Acestea determina o reactie chimica in urma careia RUV sunt transformate in caldura ( energia luminoasa se transforma in energie calorica ) si ulterior aceasta este eliberata din piele. Mai sunt denumite si ecrane de absorbtie chimica.

Avantajele acestor absorbanti chimici :

  •   Au o consistenta mai fluida, facandu-I mai usor de aplicat;
  • Este nevoie sa se aplice o cantitate mai mica, neexistand riscul ca razele soarelui sa se strecoare printre moleculele ecranului chimic;
  • Sunt mai usor de combinat cu alte ingrediente ( peptide, antioxidanti ) aducand mai multe beneficii pielii.

Dezavantaje:

  • In primul rand si mare atentie: pot agrava defectele de hiperpigmentare deoarece produc o supraincalzire a pielii;
  • Au nevoie de 20 de minute pana la instalarea actiunii;
  • Pentru a avea un spectru larg de actiune atat anti-UVA cat si anti-UVB trebuiesc combinati mai multi blocanti organici iar cremele devin iritante. De asemenea, accentueaza senzatia de strangere a pielii uscate;
  •   Cu cat e mai mare valoarea SPF cu atat creste si capacitatea sa de a irita pielea;
  • In caz de rozacee, cuperoza, accentueaza roseata prin incalzirea pielii.

 

Cu atatia pro si contra cum ne dam seama care este produsul cu SPF ce ni se potriveste?

In primul rand pentru ca acum stim diferentele intre blocantii fizici si ecranele absorbante chimice, hotaram spre ce categorie ne indreptam. Apoi…….testam. Exista multe produse si fiecare crema cu SPF are compozitia sa proprie si deoarece nu exista si nici nu va exista o reteta universal valabila, dupa ce  stabilim ca vrem ecran solar fizic sau chimic, testam produsul.

Eu prefer si folosesc produsele cu ecran fizic ( SPF mineral ) care nu imi ususca pielea, nu astupa porii, nu imi provoaca nici un fel de disconfort. In plus sunt mai de acord cu mecanismul sau de actiune. Singurul dezavantaj este culoarea albicioasa pe care in timp au mai corectat-o cu putin pigment, dar nu suficient. Eu amestec acest produs cu SPF 50+ mineral cu o picatura de fond de ten fluid si ii dau astfel o aparenta placuta. Stiu ca astfel diluez putin ecranul fizic, dar folosesc totusi o picatura mica de fond de ten iar produsul meu de protectie solara are SPF maxim.

In ceea ce priveste valoarea SPF sunt multe de spus, voi trata subiectul intr-un articol viitor. Mai pe scurt va pot spune urmatoarele:

-daca suntem in oras, la serviciu, acasa, un SPF de 15-20 este suficient;

-daca stim ca vom sta mult in aer liber si soare: SPF 30 pentru piele inchisa la culoare  si care se bronzeaza usor, SPF 50 pentru piele deschisa la culoare, sensibila, care se arde usor.

 

Am vrut sa va impartasesc aceste informatii sperand sa puteti intelege compozitia cremelor cu SPF si sa va usurez cautarile cremei de protectie ideale care sa ne fereasca de actiunea nociva a RUV. Sper ca am reusit si va veti expune cu protectia cea mai potrivita voua la soare!

Author Info

Dr. Manuela Răvescu

No Comments

Comments are closed.