Eficienta ingredientelor active din produsele cosmetice

ingredientele active

Eficienta ingredientelor active din produsele cosmetice

ingredientele active

Cat de importante sunt ingredientele active din compozitia unei creme? Ce face un produs cosmetic sa fie intr-adevar eficient si sa contribuie la imbunatatirea aspectului? Care este diferenta dintre un produs bun a carui folosire determina efecte pozitive si un produs care este departe de a indeplini promisiunile cu care a fost lansat pe piata?

Fireste ca, in primul rand, ingredientele active, fiecare cu structura chimica, concentratia si proprietatile specifice. In al doilea rand, dar la fel de important, modul de prelucrare al ingredientelor si tehnologiile avansate de producere, pentru ca aceste tehnologii vor reduce marimea moleculara, vor mentine stabilitatea ingredientelor pe care, in acelasi timp, ii vor lega de sisteme de transport. Toate acestea vor determina buna patrundere a ingredientelor active in profunzimea pielii si, consecutiv, indeplinirea scopurilor urmarite.

 Orice ser, crema sau masca pentru a ajunge la nivelul celulelor active din piele, pentru a le stimula si a le intretine intr-o stare cat mai buna, trebuie sa strabata stratul cornos. Acesta este format din celule moarte, dar bine legate intre ele pentru a crea la suprafata epidermei un strat protector. Acest strat cornos este greu de strabatut, respectandu-i in acelasi timp integritatea si fiziologia. Aceasta penetrabilitate eficienta este unul dintre motivele, nu singurul insa, pentru care prelucrarea avansata a ingredientelor este extrem de importanta. Pentru iubitorii de produse organice, exista linii cosmetice ale caror ingrediente sunt extrase din surse naturale, care nu au adaos de coloranti, parfum, conservanti artificiali, dar care sunt prelucrati prin tehnologii foarte avansate pentru a-i face sa patrunda in piele, sa ajunga la celulele tinta, sa imbunatateasca fiziologia pielii si ulterior aspectul fizic. Toate aceste calitati ale unui produs cosmetic presupun ani de cercetare, de studii clinice si tehnologii de obtinere si prelucrare foarte avansate.

 Orice produs cosmetic este o emulsie, ulterior s-au creat micro-emulsii, iar de curand chiar micro-emulsii trifazice (WOW- water-oil-water). Concret, moleculele care compun micro-emulsia sunt aranjate pe 3 straturi, cel intern si cel extern hidrofile, iar interiorul lipofil (tehnologia Pevonia Botanica). Fiecare strat al emulsiei are rolul lui:

  • stratul extern va hidrata epiderma
  • stratul intern este atras de factori lipofili si va elibera continutul uleios
  • stratul profund elibereaza molecule de apa in profunzimea pielii.ingredientele active

Alt element important este calitatea emulsifiantelor, agentii care mentin legatura dintre apa si ulei. Sunt molecule ce au un capat hidrofilic (ce atrage apa) si unul lipofilic (ce atrage grasimea). Calitatea emulsifiantului duce la obtinerea unei emulsii omogene si stabile. Acestia, repet, pot fi naturali, de ex. derivati din zahar.

Un element cheie care creste penetrabilitatea produsului, deci eficienta lui, este marimea moleculelor ingredientelor active. Cu cat acestea au o molecula mai mica, cu atat vor strabate mai usor tegumentul. Tot prin scaderea marimii moleculare, emulsia este transformata in micro-emulsie. De exemplu, la obtinerea produselor profesionale Pevonia Botanica se foloseste procesul de inversare a temperaturii. Ingredientele active pretioase si care au efecte extrem de benefice asupra pielii (cum ar fi vitamina C si retinolul) sunt foarte sensibile la actiunea luminii si a oxigenului, motiv pentru care trebuiesc incapsulate pentru a li se pastra proprietatile si integritatea moleculara. Aceste structuri care protejeaza molecula ingredientului activ, servesc in acelasi timp si ca vectori (sistem de transport) ducand la o penetrare mai buna.

Exemple de incapsulare a ingredientelor:

  • oxizomi: sunt formati dintr-o membrana de lecitina din soia prinsa de o membrana de vit E. Cel mai frecvent folosita pentru protejarea si stabilizarea vit C (forma Magnesium Ascorbyl phosphate)
  • sferulitele: formate din mai multe straturi de lecitina care inconjoara ingredientul activ. Utilizate in produsele destinate ingrijirii ochilor si buzelor pentru ca au diametrul mic (1 micron) si patrund usor in piele.
  • microlipozomi: structura de fosfolipide care inconjoara peptidele
  • microsfere: formate din fosfolipide care blocheaza receptorii de stress, depigmenteaza si au actiune antioxidanta
  • tegosfere: formate din molecule de aminoacizi unite intr-o structura permeabila. Aceasta structura absoarbe retinolul (este folosita pentru protectia retinolului) si apoi il elibereaza treptat pe masura ce inainteaza in profunzimea pielii in functie de pH-ul, temperatura si hidratarea acesteia.

Cele enumerate mai sus sunt doar o parte din tehnologiile folosite la crearea produselor cosmetice de calitate. Numarul de ingrediente active introduse  si concentratia lor, adica ordinea in care se gasesc pe lista de ingrediente a produsului cosmetic este un alt aspect important. Ca exemplu, o crema Pevonia are apa, 3-4 transportori, iar urmatorul este ingredientul principal, cel mai activ, deci intr-o concentratie mare, nu la sfarsitul listei, iar dintr-un total de 25 de ingrediente, doar 5 sunt conservanti, restul active.

Vedeti cata stiinta, cata munca si cati ani de cercetare sunt cuprinse intr-o cutie de crema? Atat de multe lucruri care fac diferenta intre un produs cosmetic de calitate, care revitalizeaza si protejeaza pielea si un produs cosmetic ce doar “aluneca” pe suprafata pielii fara a avea vreun efect bun.

Author Info

Dr. Manuela Răvescu

No Comments

Comments are closed.