Forma cosmetica de utilizare a vitaminei C este deosebit de populara, iar realitatea este ca aceasta popularitate este perfect justificata de beneficiile sale semnificative asupra pielii. Am dorit sa scriu acest articol pentru ca aproape nu trece ziua fara sa mi se adreseze o intrebare despre produsele cosmetice imbogatite cu vitamina C si despre asteptarile pe care pacientele le-ar putea avea. Incerc astfel sa raspund intrebarilor celor care sunt interesate de frumusetea si sanatatea pielii.
Vreau sa clarific de la inceput ca formele de vitamina C destinate uzului cosmetic local nu pot fi inlocuite cu fiolele injectabile de vitamina C din farmacii.
Forma chimica de vitamina C, destinata uzului topic, este creata astfel incat sa fie cat mai stabila la contactul cu oxigenul si lumina. Trebuie sa fie acceptata de piele si sa o penetreze, dar sa nu fie iritanta. In plus, in procedurile cosmetice, vitamina C este insotita de alti ingredienti care sa ii potenteze actiunea.
Efectele Vitaminei C
Primul efect, care ne intereseaza foarte mult in aceasta perioada a anului, este contracararea efectelor nocive ale razelor UV. Aceasta se realizeaza in principal prin efectul vitaminei C de neutralizare a radicalilor liberi rezultati in urma expunerii la soare si care sunt principalii vinovati pentru modificarile celulare nedorite.
Dar nu uitati, asta nu inseamna ca o crema cu vitamina C poate inlocui crema cu SPF. Crema cu factor de protectie solara o folosim inainte de orice expunere la soare. Serumul cu vitamina C dupa expunere, in cazul in care pielea nu a suferit o arsura solara.
Un alt efect foarte cunoscut este efectul anti-ageing datorat rolului de coenzima vitala a vitaminei C, in sinteza de colagen si elastina. Aceste macroproteine asigura fermitatea si elasticitatea pielii, iar fara vitamina C sinteza lor nu este posibila.
Dieta echilibrata care ne aduce un aport zilnic de vitamina C este foarte importanta pentru activitatea pielii si starea de sanatate a intregului organism, dar daca dorim sa contracaram efectele timpului, serul cosmetic cu vitamina C este foarte necesar pentru ca el contine o forma speciala de vitamina C care, aplicata local, are efect de cel putin 8 ori mai mare asupra celulelor din piele decat forma ingerata.
Prevenirea si tratarea defectelor de pigmentare se realizeaza prin inhibarea sintezei de melanina. Mai exact, vitamina C blocheaza tirozinaza, enzima responabila cu fabricarea pigmentului melanic. Atentie! Nu este bine sa o folosim pe tenurile foarte deshidratate, implicit sensibile, pentru ca in aceste cazuri vitamina C poate fi foarte iritanta (are un pH acid). Pentru astfel de tenuri, mai intai se echilibreaza starea de hidratare cu tratamente adecvate tenurilor sensibile, pentru ca apoi sa putem recurge si la seruri sau creme cu vitamina C.
Prefer serurile cu vitamina C pentru ca au o penetrabilitate mai buna si sunt mult mai concentrate decat cremele. Cel mai bine este sa folosim serul ca o baza, pe care putem apoi sa aplicam si crema care ni se potriveste.
Serul sau crema cu vitamina C sunt indicate si persoanelor cu tenul acneic pentru ca au si rol antiinflamator. In plus, persoanele cu ten acneic si cu riscul de a ramane cu cicatrici vor beneficia din plin de efectul pro-colagen, pro-elastina al vitaminei C.
Ce produse recomand
Pentru ca vitamina C nu este foarte stabila, este bine sa cautam produse care sunt in flacoane cu pulverizator, opace, cu eliberarea unei mici cantitati pe care sa o folosim. Si sa ne uitam pe eticheta! Vitamina C trebuie sa fie cat mai sus pentru ca ingredientele cosmetice sunt in ordinea descrescatoare a concentratiei, iar pentru efecte vizibile este necesara o concentratie de 5-10%.
Pentru tenurile sensibile, dar care totusi au beneficii de pe urma vitaminei C, mai pot fi recomandate cremele. Pentru tenurile uscate, vitamina C se poate insoti de acid hialuronic, care poate fi prezent in acelasi produs sau adus din alt ser. Pentru tenurile mature, o combinatie cu polipeptide si aminoacizi este ideala.
Perseverenta si folosirea regulata sunt cheia succesului si in cazul folosirii vitaminei C!
sursa foto: today.com