Ceramidele sunt ingrediente extrem de valoroase pentru sanatatea si frumusetea pielii si a parului. Totusi, se discuta mai putin despre ceramide si nu sunt nici pe departe atat de explicate precum retinolul, peptidele, vitamina C. Este ceea ce ne propunem sa facem acum, prin acest material. Sa explicam ce sunt ceramidele si cum alegi produsele potrivite pentru tine.
Ceramidele sunt vitale pentru mentinerea apei in piele, contribuie la formarea barierei protectoare care apara pielea de factorii de mediu agresivi si au proprietati anti-aging remarcabile ajutand tegumentul sa ramana ferm, elastic si plin de vitalitate. Cred ca avand atatea proprietati benefice pentru piele, ceramidele merita atentia si explicatiile noastre.
Ceramide: ce sunt
Sunt lipide (grasimi) aflate in mod natural in pielea noastra, mai exact in stratul cornos. Sunt formate din sfingozina si acizi grasi. Numele lor provine din latinescul cera, care inseamna ceara, si amida, care descrie legatura chimica dintre doi componenti. Sunt 9 tipuri de ceramide si de aceea cuvantul ceramida il veti gasi urmat de o cifra care ii desemneaza tipul.
Rolul ceramidelor in piele
Ele sunt constituentul principal al stratului cornos, reprezentand 50% din lipidele prezente la acest nivel. Restul grasimilor sunt reprezentate de colesterol – 25%, acizi grasi -15%, alte grasimi – 10%.
Pielea are la suprafata un strat/bariera protectoare, iar ceramidele sunt responsabile de integritatea acesteia, ele fiind ca un mortar care lipeste si tine la un loc caramizile reprezentate de celule. Astfel, ceramidele impiedica apa sa treaca din piele in mediul extern, mentinandu-i starea de hidratare si, in acelasi timp, impiedica factorii agresivi precum soarele, poluarea, sa provoace leziuni vizibile si imediate.
Din nefericire, sunt factori care, in timp, duc la scaderea productiei proprii de ceramide. Acesti factori sunt:
- varsta;
- poluare;
- stres;
- expunere la soare;
- fumat;
- dieta alimentara nesanatoasa.
Scaderea cantitatii de ceramide din stratul cornos are ca rezultat:
- deshidratarea tegumentului;
- subtierea, aparitia de riduri, aspect de piele fragila;
- sensibilizarea pielii cu aparitia rosetii, descuamarii, a dermatitelor.
Toate aceste neajunsuri pot fi prevenite sau inlaturate prin folosirea produselor cosmetice care contin ceramide sau precursori ale acestora (sfingozina, sfingolipide).
Tipuri de ten care beneficiaza de folosirea produselor cu ceramide
In primul rand, sunt un adevarat balsam pentru:
- tenul uscat, alipic si deshidratat;
- rozacee;
- ten cu iritatii, inflamatii, dermatite;
- orice ten care sufera de deshidratare.
De fapt, fiind substante prezente in mod natural in piele, orice tip de ten beneficiaza de produsele cu ceramide, inclusiv tenurile cu tendinta hiperseboreica (ten mixt, ten gras) si tenul acneic. Pentru aceste tipuri de ten trebuie insa sa fim atenti la formularea produsului pe care il alegem.
Astfel, pentru un ten uscat, alegem o crema sau un ser uleios sau ulei bogat in ceramide. Pentru un ten gras, alegem un produs cu o structura mai light, cum ar fi o lotiune sau o crema usoara, ser hidratant.
Tenul matur este un mare beneficiar al produselor cu ceramide. Schimbarile hormonale cauzate de varsta duc la scaderea continutului de lipide al pielii. Acest lucru va fragiliza bariera protectoare a tegumentului ducand la sensibilizarea pielii. De asemenea, este un factor important al subtierii pieliim alaturi de scaderea cantitatii de colagen si elastina. Corectarea acestui deficit prin folosirea produselor cu ceramide va duce la diminuarea acestor neajunsuri.
Ceramidele sunt binevenite pe orice ten datorita proprietatilor lor de:
- hidratare;
- protectie;
- nutritie;
- antiinflamatorii;
- anti-aging.
Este foarte importanta alegerea produsului cu o formula adaptata tipului de ten.
Produse cosmetice in care gasim ceramidele
Putem sa le regasim in toate tipurile de produse pentru ca ingrijirea si tratarea unui ten se realizeaza in toate etapele ritualului de skin care.
Avem demachiante cu ceramide, mist facial, seruri (cele mai bune sunt sub forma de capsule), lotiuni hidratante cu structura usoara sau creme super hidratante sau chiar creme emoliente pentru folosinta pe timpul noptii.
Cu ce alte ingrediente cosmetice se pot combina ceramidele
In primul rand, putem combina ceramidele cu celelalte lipide cu care in mod natural formeaza bariera protectoare si anume colesterolul si acizii grasi liberi. Formula ideala ar fi aceea in care se respecta raporturile compozitiei naturale a pielii 1:2:1 adica 1 parte colesterol, 2 parti ceramide, 1 parte acizi grasi.
Ceramidele sunt prietene si cu glicerolul, completandu-se la hidratarea pielii. Sunt foarte bune prietene cu niacinamida, scazand impreuna starea de inflamatie. Se inteleg bine cu peptidele, antioxidantii, vitamina C, pentru ca au efecte anti-aging care se potenteaza reciproc.
Ceramidele cresc toleranta tegumentului pentru ingredientele iritante cum ar fi retinolul, astfel ca se pot combina in rutina de skin care. Fie folosim doua produse diferite, intai un produs cu ceramide, apoi unul cu retinol, fie folosim un produs care are o combinatie din cele doua ingrediente.
Cand incorporam in rutina de skin care produsele cu ceramide
Depinde de produsul ales:
- Putem avea o crema hidratanta de dimineata cu ceramide sau o crema nutritiva de noapte.
- Demachiantul cu ceramide care se foloseste de 2 ori pe zi
- Mist-ul facial pe care il putem folosi pe tot parcursul zilei si peste alte produse
- Un ser cu ceramide care se foloseste inainte de crema
Ce alimente contin ceramide
O dieta sanatoasa este una dintre caile obligatorii pentru a avea un ten stralucitor. Ne poate ajuta si de data aceasta; pentru a ne creste continutul stratului cornos in ceramide trebuie sa consumam:
- produse lactate;
- oua;
- orez brun;
- soia;
- germeni de grau.
De asemenea, exista suplimente alimentare care contin ceramide. Sunt studii care sustin cresterea starii de hidratare, a rezistentei si a grosimii tegumentului prin folosirea lor.
Ceramidele se gasesc doar in produse destinate ingrijirii fetei?
- Ceramidele se gasesc si in cremele sau lotiunile destinate ingrijirii corpului. Unele se adreseaza chiar persoanelor care sufera de psoriazis, dermatita atopica, uscaciune severa, datorita marii lor capacitati de a repara bariera protectoare a tegumentului
- Si unele produse destinate ingrijirii parului (sampoane, balsam) contin ceramide pentru ca firul de par contine ceramide in cuticula externa.
- Produsele de makeup cum ar fi fondul de ten, rujul de buze, primer-ul pentru fardul de ochi pot fi imbogatite cu ceramide
- Pentru tratarea buzelor uscate, mai ales in sezonul rece, extrem de eficiente sunt balsamurile de buze care contin si ceramide.
Pentru a primi cele mai bune recomandari, este important sa va adresati specialistilor. Pentru programari, sunati la 0753 028 059.