Protectie solara completa: 8 zone pe care uiti sa le protejezi

protectie solara completa

Nu trebuie sa fii medic dermatolog ca sa stii care este cel mai important pas in rutina ta de ingrijire a pielii pentru prevenirea imbatranirii premature si a cancerului: o protectie solara completa. Desi vanitatea ne poate face sa nu uitam sa ne protejam fata, exista cateva zone pe care le omitem adesea, expunandu-ne la arsuri solare. Cel mai mare risc este aparitia cancerului de piele. Iti arat in acest articol care sunt beneficiile protectiei solare. De asemenea, iti voi arata care sunt zonele frecvent uitate si vom impartasi sfaturi, astfel incat sa fii protejat cat mai bine.

Beneficiile unei protectii solare complete: mai mult decat prevenirea arsurilor

Aplicarea zilnica a protectiei solare, mai ales in cazul expunerii prelungite la soare, are numeroase beneficii. Si asta dincolo de prevenirea arsurilor solare. Protectia solara actioneaza ca un scut impotriva razelor UV daunatoare. Ea protejeaza ADN-ul celular si previne mutatiile care pot duce la aparitia cancerului de piele. In plus, utilizarea regulata a protectiei solare poate incetini considerabil procesul de imbatranire, mentinand pielea ferma, elastica si cu un aspect tanar.

cat de des se aplica protectie solara completa

Protectia solara si zonele uitate

Chiar si cei mai constiinciosi dintre noi pot neglija anumite zone, atunci cand aplica protectie solara. Iata cateva dintre zonele care sunt cel mai frecvent uitate:

Fata dorsala a labei piciorului

Stai la piscina sau pe plaja? Mergi la piata? Nu uita sa aplici crema de protectie solara pe varful picioarelor si pe degetele de la picioare, atunci cand aplici pe tot piciorul. Si aceasta zona are nevoie de la fel de multa crema protectie solara ca si restul corpului. Vad frecvent arsuri solare pe picioare, care iau forma de sandale sau de pantofi.

Protectie solara completa: urechile

Conform unui studiu din 2016, urechile sunt una dintre cele mai comune zone pentru cancerul de piele. Sunt usor de uitat atunci cand aplici protectie solara, mai ales daca ai parul lung. Din cauza pliurilor din urechi, cel mai bine este sa folosesti un spray cu protectie solara. El este mai usor de aplicat. Poti folosi si un produs tip crema, stick sau gel. Poti aplica insa si protectie solara pe palme si degete, pe care sa o freci pe urechi.

protectie solara completa pentru ochi

Protectie solara completa: ochii 

Pleoapele si colturile interne ale ochilor au cea mai subtire piele de pe corp. Totodata, ele beneficiaza de cea mai mica protectie impotriva razelor UV. In timp ce ochelarii de soare cu protectie 100% UV pot ajuta, ar trebui sa-i porti tot timpul. Foloseste protectie solara pentru a proteja acea piele delicata. Si asta deoarece cancerele de piele aparute pe pleoape reprezinta 5 pana la 10% din numarul total al cancerelor de piele.

Din fericire, majoritatea cremelor de protectie solara sunt sigure pentru a fi utilizate in jurul pleoapelor. Cum aceasta zona este atat de sensibila, trebuie sa fiti ceva mai precauti. Din acest motiv, recomand utilizarea cremelor de protectie solara minerale. Ele contin dioxid de titan si/sau oxid de zinc. Din acest motiv, nu cauzeaza usturime ochilor la fel de mult ca produsele de protectie solara chimice. Despre diferenta dintre tipurile de creme, poti afla mai multe din articolul Protectie solara: SPF mineral vs. SPF chimic. Ce trebuie sa stim.

Afla mai multe despre cum sa iti alegi protectia solara, din videoul de mai jos, incepand cu minutul 0:50.

Pe canalul meu de Youtube, poti urmari mai multe sfaturi si recomandari referitoare la tratamente dermato-cosmetice si terapii inovatoare pentru piele. Acceseaza-l aici.

Indiferent de produsul ales, nu uita sa iti protejezi si zona de sub ochi. De asemenea, poti folosi pudre minerale SPF. Ele au dubla functie in protejarea zonei ochilor. Ce faci daca protectia solara iti ajunge in ochi? Nu este periculos, dar ar trebui sa iti speli ochii cu apa, cat mai repede posibil.

Gat si pieptul

In timp ce iti amintesti sa folosesti o crema hidratanta cu SPF pe fata, cel mai probabil omiti gatul si zonele expuse ale pieptului. Nu mai face asta. Aceste zone pot fi afectate substantial de razele soarelui si nu sunt atat de usor de intinerit, pe cat te-ai asteapta.

Chiar daca porti o palarie, aceasta nu va umbri suficient pieptul. Pe masura ce imbatranesti, lipsa protectiei solare va duce la o piele a pieptului deteriorata de soare si greu de reparat. Desi cancerul de piele este posibil sa apara pe orice parte a corpului este frecvent la nivelul pieptului, in special la femei.

Protectie solara completa: mainile 

Se spune ca unul dintre primele locuri in care corpul tau prezinta semne de imbatranire sunt mainile. Fie ca stai afara, conduci sau lucrezi langa fereastra, mainile tale – ca si fata – sunt expuse constant la soare. Asadar, aplica zilnic crema de protectie solara pe ele, chiar daca nu petreci timp in aer liber. De asemenea, de fiecare data cand te speli pe maini sau inoti, aplica, din nou, crema de protectie solara. 

crema de plaja pentru maini

Scalpul

Daca crezi ca parul tau te va proteja de razele UV, nu te baza pe asta. Parul ofera, intr-adevar, putina protectie, dar este important sa porti si o palarie, care protejeaza si urechile, fata si gatul. Daca esti chel sau ai zone fara par, este deosebit de important sa aplici protectie solara pe cap, pe langa purtarea unei palarii. Daca nu iti place sa porti palarii, cauta pudre cu protectie solara si spray-uri pentru scalp.

Protectie solara completa: buzele

Iti vine sau nu sa crezi, este important sa aplici SPF pe buze. Ele sunt predispuse la deteriorare, din cauza soarelui. Deteriorarea provocata de soare nu numai ca poate duce la cancer, dar expunerea excesiva poate crea, de asemenea, arsuri, uscaciune si descuamare. Daca iti faci griji ca protectia solara iti va patrunde in gura, utilizeaza un balsam de buze care contine SPF. Asigura-te ca il reaplici pe tot parcursul zilei.

Genunchii si partea din spate a picioarelor 

Atunci cand pulverizezi sau aplici crema de protectie solara pe picioare, asigura-te ca nu uiti de genunchi si de partea din spatele lor. Chiar daca crezi ca doar partea de sus a piciorului este mai predispusa la expunerea la soare, este important sa protejezi si partea din spate a piciorului. Aplica protectie solara si acolo, pentru a evita orice daune provocate de soare.

Cantitatea de crema solara recomandata

Cantitatea recomandata de crema solara pentru a asigura o protectie eficienta impotriva razelor ultraviolete este de aproximativ 2 miligrame pe centimetru patrat de piele

Aceasta se traduce, aproximativ, astfel:

  • Pentru fata si gat: aproximativ o lingurita (5 ml).
  • Pentru fiecare brat: aproximativ o lingurita (5 ml).
  • Pentru fiecare picior: aproximativ doua lingurite (10 ml).
  • Pentru trunchiul din fata: aproximativ doua lingurite (10 ml).
  • Pentru trunchiul din spate: aproximativ doua lingurite (10 ml).

In total, pentru intregul corp, fara fata si gat, ar trebui sa folosesti aproximativ 30 ml de crema solara. Cantitatea echivaleaza cu aproximativ sase lingurite pline.

cea mai buna protectie solara completa

Sfaturi pentru protectie solara completa

Dincolo de acoperirea zonelor mai putin obisnuite, iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta si pe tine pentru a-ti mentine pielea protejata:

  • Reaplica regulat: protectia solara nu dureaza toata ziua. Reaplica la fiecare doua ore sau mai des, daca transpiri sau inoti.
  • Foloseste o cantitate suficienta de produs: nu incerca sa economisesti crema solara. Acopera-ti bine pielea cu un strat generos. 
  • Ai grija la produsele tip spray: sunt cele mai comode, dar trebuie folosite corect. Daca utilizezi un spray cu protectie solara, aplica pana cand pielea ta este acoperita uniform cu un strat lucios. In schimb, nu il recomand pentru copii. Si asta deoarece inhalarea pulberii de protectie solara poate irita plamanii celor mici. Daca ai doar produse tip spray, poti evita neplacerile daca pulverizezi produsul in maini, si apoi il intinzi pe pielea copilului.

Asadar, data viitoare cand te pregatesti pentru o zi la soare, nu uita sa-ti protejezi pielea din cap pana in picioare! Cu putina atentie si produsele potrivite, poti sa te bucuri in siguranta de soare si sa-ti mentii pielea sanatoasa si stralucitoare, pentru multi ani de acum incolo. In schimb, daca pielea ta sufera deja din cauza expunerilor la soare, te astept la cabinet. Iti punem la dispozitie numeroase tratamente, astfel incat sa te bucuri de o piele reintinerita. Te poti programa la 0753 028 059.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media