In ultima perioada, tot mai multa lume constientizeaza importanta folosirii cremelor cu factor de protectie solara. Iar oferta este atat de variata, incat ne este foarte greu sa alegem crema care este cea mai potrivita tipului nostru de ten. Sigur, fara a sensibiliza si irita pielea, fara a ne incarca porii si a produce aparitia cosurilor. Dr. Manuela Ravescu ne explica ce este mit si ce este adevar atunci cand vrem sa ne informam despre crema cu SPF.
Ingredientele active care ofera protectie sunt de doua feluri:
- ecrane fizice
- ecrane chimice, impartite astfel dupa modul in care anihileaza actiunea nociva a radiatiilor UV.
Factorii de protectie fizica – ecranele fizice – sunt dioxidul de titan si oxidul de zinc. Acestia raman la suprafata pielii si reflecta radiatiile ultraviolete. Astfel, impiedica actiunea lor nociva asupra pielii. Acest tip de ecrane mai poarta si denumirea de blocanti fizici.
Creme SPF cu ecrane fizice: avantaje
Avantajele cremelor care contin ecrane fizice (minerale) pot fi rezumate in:
- Ofera protectie atat impotriva UVA, cat si impotriva UVB.
- Actiunea lor de protectie incepe imediat, nu este nevoie de timp de asteptare.
- Probabilitatea ca ele sa irite pielea este foarte scazuta, ceea ce le face potrivite pentru tenul sensibil.
- Sunt potrivite pentru pielea cu afectiuni agravate de caldura, precum cuperoza sau rozacee, deoarece indeparteaza energia luminoasa si calorica de piele.
- Nu astupa porii, deci cei cu piele acneica sau grasa vor tolera mai usor astfel de creme.
- Termenul de valabilitate este mai lung.
Creme SPF cu ecrane fizice: avantaje
In ciuda avantajelor care le fac foarte atragatoare, cremele cu ecrane fizice au si dezavantaje. Iata cateva dintre ele:
- Au o culoare alba, ceea ce poate crea un aspect neplacut, daca nu suntem foarte atente la aplicare. Mai nou insa, cremele minerale au adaos si de pigmenti, facandu-le mai usor de folosit.
- Sunt mai consistente si mai opace, fiind greu sa aplici machiaj peste ele;
- Fiind ocluzive, persoana care le foloseste transpira mai mult in timpul activitatilor fizice;
- Trebuie aplicate in strat generos pentru ca razele UV pot ajunge la piele printre moleculele blocantilor fizici.
Ecranele chimice, avantaje si dezavantaje intr-un produs cu SPF
Ecranele chimice contin compusi organic precum oxibenzon, octinoxate, octisalate, avobenzon. Acestea determina o reactie chimica in urma careia razele UV sunt transformate in caldura, iar ulterior aceasta este eliberata din piele. Acest tip de crema mai este denumita si ecran de absorbtie chimica.
Dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog
Avantajele ecranelor chimice sunt:
- Au o consistenta fluida, facandu-le mai usor de aplicat.
- Este nevoie sa se aplice o cantitate mai mica, neexistand riscul ca razele soarelui sa se strecoare printre moleculele ecranului chimic.
- Sunt mai usor de combinat cu alte ingrediente (peptide, antioxidanti), aducand mai multe beneficii pielii.
Si acestea au dezavantaje:
- Pot agrava defectele de hiperpigmentare deoarece produc o supraincalzire a pielii.
- Este nevoie de 20 de minute pana la instalarea actiunii.
- Pentru a avea un spectru larg de actiune, atat anti-UVA, cat si anti-UVB, trebuie combinate mai multi blocanti organic, iar cremele devin iritante. De asemenea, accentueaza senzatia de „strangere” a pielii uscate.
- Cu cat este mai mare valoarea SPF, cu atat creste si capacitatea cremei de a irita pielea.
- In caz de rozacee sau cuperoza, accentueaza roseata prin incalzirea pielii.
Cum faci alegerea corecta
Bun, totusi cum ne dam seama care este produsul cu SPF care ni se potriveste? Cunoscand acum diferentele intre blocantii fizici si ecranele absorbante chimice, hotaram spre ce categorie ne indreptam.
Dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog
Apoi… testam! Eu, de exemplu, prefer si folosesc produsele cu ecran fizic care nu imi ususca pielea, nu astupa porii, nu imi provoaca nici un fel de disconfort. In plus, prefer acest mecanism de actiune. Singurul dezavantaj este culoarea albicioasa, care a fost insa corectata in timp cu putin pigment, dar nu suficient.
Eu amestec acest produs cu SPF 50+ mineral cu o picatura de fond de ten fluid si ii dau astfel un aspect placut, chiar daca diluez putin ecranul fizic.
In ceea ce priveste valoarea SPF, daca suntem in oras, la serviciu sau acasa, un SPF de 15-20 este suficient. Insa, daca stam mult in aer liber si soare, recomand SPF 30 pentru pielea inchisa la culoare si SPF 50 pentru piele deschisa la culoare, sensibila, care se arde usor.
Sper ca aceste informatii va vor ajuta sa intelegeti compozitia cremelor cu SPF si sa devina mai usor sa gasiti crema care vi se potriveste pentru a va feri de actiunile nocive a RUV.