Hiperhidroza reprezinta transpiratie excesiva care nu este neaparat corelata cu temperatura exterioara sau efortul fizic. Acest exces de transpiratie poate fi foarte neplacut pentru pacient, chiar cu urmari asupra activitatilor zilnice si cu anxietate sociala. Din fericire, pentru transpiratie excesiva, exista tratament. In acest articol, discutam despre simptome, complicatii si tratament adecvat in caz de hiperhidroza.
Simptome
Spre deosebire de majoritatea oamenilor care transpira atunci cand temperatura exterioara este ridicata sau cand fac efort fizic, pacientii cu hiperhidroza transpira abundent si in afara acestor circumstante.
Aceasta transpiratie abundenta afecteaza, de obicei, axila, mainile, picioarele si fata. In plus, apare pe ambele parti ale corpului.
Complicatii in caz de hiperhidroza
Complicatiile transpiratiei excesive sunt reprezentate de:
- mirosuri neplacute;
- iritatii;
- macerarea tegumentelor;
- fisuri;
- suprainfectii.
Cand e cazul sa mergem la medicul dermatolog
Vizita la medicul dermatolog este recomandata atunci cand:
- transpiratia afecteaza negativ viata sociala, profesionala si psihicul pacientului;
- incepeti brusc sa transpirati mai mult decat de obicei;
- transpirati noaptea fara un motiv exterior.
Cauzele hiperhidrozei
Transpiratia este un participant important in mecanismul termoreglarii, prin care corpul isi mentine constanta temperatura interna. Atunci cand temperatura corpului tinde sa creasca, sistemul nervos vegetativ, prin terminatiile nervoase prezente in jurul glandelor sudoripare, le trimite acestora un semnal pentru a produce mai multa transpiratie. Prin pierderea de apa, se pierde astfel si caldura.
In hiperhidroza primara, aceste terminatii nervoase devin hiperactive si le comanda glandelor sudoripare sa produca transpiratie fara legatura cu cresterea temperaturii sau efortul fizic.
In conditii de stres si nervozitate, lucrurile devin si mai grave. Aceasta hiperhidroza primara afecteaza axilele, palmele, uneori fata. Nu exista o cauza patologica pentru acest tip de hiperhidroza.
Hiperhidroza secundara apare cand exista o conditie medicala care afecteaza organismul si anume:
- diabet;
- menopauza;
- probleme tiroidiene;
- unele tipuri de cancer;
- boli neurologice;
- infectii;
- anumite tratamente medicamentoase.
Transpiratie excesiva: tratament
Tratamentul transpiratiei excesive necesita, in primul rand, adaptarea stilului de viata:
- evitarea bauturilor energizante cum ar fi cafea, ceai negru;
- evitarea mancarurilor condimentate;
- imbracaminte din materiale naturale (in, bumbac, matase), care sa nu fie stramta;
- cand faceti sport, imbracaminte speciala dry fit, realizata din materiale care absorb transpiratia;
- dusuri zilnice caldute, deci nici calde, nici reci;
- antiperspirante roll-on care contin saruri de aluminiu. Se aplica inainte de culcare si se spala dimineata. La inceput zilnic, apoi o data la 2 zile. Atentie sa nu va atingeti ochii si fata, pot fi iritante!
- creme antiperspirante pentru fata, maini si picioare.
Pentru zona axilelor, injectiile cu toxina botulinica sunt extrem de eficiente. Efectul se instaleaza in 3-4 zile si dureaza 8-9 luni. Se pot utiliza in zona palmelor, dar sunt disconfortabile pentru ca pot produce slabiciune musculara cu afectarea functionalitatii.
Tinand cont de toate aceste sfaturi, cred ca toata lumea se poate bucura de frumusetea tuturor clipelor de viata, indiferent de anotimp!