Caldura excesiva nu este placuta pentru nimeni si reprezinta un stres major pentru organism, dar exista masuri simple la care poate apela fiecare dintre noi si care ne pot ajuta sa trecem mai usor zilele caniculare. Despre acestea vorbim in matrialul urmator.
Imbracamintea in zilele caniculare
In aceste zile, este indicat sa ne imbracam in culori cat mai deschise, cel mai bine in alb, pentru a evita supraincalzirea organismului. Nu este un mit, este o realitate sustinuta de dovezi stiintifice. Culoarea alba este obtinuta prin amestecul tuturor culorilor. Datorita acestui fapt, ea va reflecta toate radiatiile spectrului solar impiedicand suprafata alba sa acumuleze caldura.
Insa, este obligatoriu ca hainele purtate sa fie largute, lejere, pentru ca altfel, caldura produsa de organism, ca orice radiatie infrarosie, va fi respinsa de alb si se va intoarce supraincalzind organismul. Insa, daca hainele sunt lejere, caldura poate circula, iar organismul se poate aerisi. Culorile inchise nu reflecta radiatiile ultraviolete, le absorb si le transforma in caldura provocand astfel direct incalzirea organismului.
Pe cat posibil, sa nu iesim afara intre orele 11:00 si 17:00.
Daca totusi o facem, sa ne protejam cu crema SPF textura light, palarie, ochelari de soare, haine lejere cu maneci lungi. Ar fi bine sa stii despre Crema cu SPF: cand expira si cat timp ai voie sa o folosesti de la deschidere.
Machiajul ar fi indicat sa fie cat mai usor, daca e posibil, doar crema cu SPF si pigment pentru uniformizarea nuantei tenului. Despre crema cu SPF, cititi mai multe in Crema cu SPF: obligatorie sau daunatoare I Cat este mit si cat adevar
Hidratarea organismului, un must
Hidratarea presupune consumul a 2,5 litri apa/zi, chiar mai mult, daca transpiram abundent. Este bine sa bem un pahar de ~200 ml apa la fiecare jumatate de ora, pentru a-i da timp organismului sa asimileze apa. Din cauza transpiratiei abundente, se pierd electroliti si pot aparea crampe musculare, deci poate fi necesar ca, din cand in cand, sa bem apa imbogatita cu electroliti.
- Eu cred ca este bine sa bem lichide usor reci deoarece ne ajuta sa scadem temperatura interioara a organismului!
- Alcool cat mai putin deoarece deshidrateaza
- Cofeina mai putin decat de obicei
Cand facem dus sa fie cu apa calduta si un secret este sa nu ne stergem cand iesim de la dus. Apa de pe corp, atunci cand se evapora, duce la pierderea caldurii.
- Sa consumam cat mai multe fructe si legume crude. Pe langa vitamine, minerale, enzime, antioxidanti, ele contin si multa apa care se elibereaza treptat in organism asigurand o hidratare pe termen lung
- Iaurtul este binevenit in aceasta perioada avand si el o mare putere de a hidrata.
Si, nu in ultimul rand, daca puteti evada din marile aglomerari urbane la munte, la mare, la tara, este ideal! Daca nu puteti (si aici ma numar si eu), asteptam sa treaca vipia!