Porii dilatati – de ce apar si cum ii tratam

Porii dilatati sunt o problema cu care se confrunta foarte multe persoane, atat femei, cat si barbati. Nu este o conditie medicala ce pune probleme de sanatate, insa aspectul este deranjant. De fapt, cine nu si-ar dori un ten “de portelan”, neted si uniform? Astazi vedem ce sunt porii dilatati, de ce apar si daca pot fi tratati.

Ce sunt porii dilatati

Reprezinta deschiderea foliculului pilosebaceu la suprafata pielii, acesta fiind canalul prin care se elimina sebumul, produsul de secretie al glandelor sebacee.

De la inceput, vreau sa precizez ca nu exista vreun tratament care sa schimbe pentru totdeauna dimensiunile porilor. Sunt metode prin care pot fi micsorati, iar dimensiunea lor sa fie ulterior tinuta sub control prin repetarea tratamentelor.

Dr. Manuela Ravescu

Porii dilatati: cauze

Factorul genetic: persoanele care au porii mari pot “sa dea vina” pe bagajul lor genetic, in aceleasi familii intalnindu-se frecvent mai multe persoane cu aceeasi problema.

Excesul secretiei de sebum: porii dilatati sunt o problema comuna tuturor persoanelor cu ten hiperseboreic. Excesul de sebum care stagneaza in canalul sebaceu duce, in timp, la marirea porilor. Daca excesul de sebum se insoteste si de un exces de celule moarte, canalul sebaceu va fi obturat si vor aparea comedoanele. Acestea vor dilata suplimentar porii si, in plus, sebumul oxidat fiind de culoare neagra, va atrage atentia asupra acestor pori.

Varsta: pe masura ce imbatranim, pielea isi pierde fermitatea si elasticitatea. Astfel, porii, nemaiavand suportul necesar, nu vor mai putea sa se contracte si sa isi micsoreze dimensiunile. Nici chiar daca sunt foarte curati.

Fotoimbatranirea: o cauza tot mai frecventa si greu de tratat de aparitie a porilor dilatati. Este inca o consecinta nefericita a expunerii excesive la soare.

dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog

Ce putem face pentru a diminua porii dilatati

Dupa cum am mai spus, este necesara o ingrijire regulata si de durata care are 2 directii:

  • ingrijiri zilnice la domiciliu
  • ingrijirile profesionale la cabinetul medicului dermatolog sau al esteticianului

Ce trebuie sa facem acasa?

  • Demachiere constiincioasa de doua ori pe zi, dimineata si seara. Demachierea are si rol de curatare al excesului de sebum si al celulelor moarte. Tenul trebuie curatat chiar daca nu am purtat machiaj in ziua respectiva.
  • Cremele de hidratare trebuie sa fie adaptate tipului de ten si sa fie non-comedogenice sau, in cazul tenului gras si acneic, oil free.
  • Exfoliere o data sau de doua ori pe saptamana, dar atentie, exfoliere blanda fara a irita pielea. Altfel, inflamatia locala va mari suplimentar porii. Pentru exfoliere acasa, le recomand pacientelor peelinguri enzimatice sau solutii blande de acizi de fructe. Pentru acasa, evit produsele abrazive (gomaj) care exfoliaza prin actiune mecanica. Daca sunt folosite prea des sau prea insistent, acestea vor determina aparitia inflamatiei locale.
  • Folosirea cremei cu SPF care trebuie sa fie tot non-comedogenica. Se aplica la orice iesire din casa pentru a impiedica aparitia fotoimbatranirii cutanate.
  • Foarte eficiente sunt si cremele cu retinol sau retinoizi, atat pentru persoanele cu ten gras/acneic, cat si pentru persoanele mature al caror tegument si-a pierdut tonusul si elasticitatea. Va recomand de la Pevonia Botanica crema cu Retinol si vitaminele C si E, minunata pentru tenul matur, fiind extrem de hidratanta si foarte putin iritanta. Pentru tenul gras/acneic, crema L-retinol smoothing cream de la Medicalia, in care retinolul este insotit de acid lactic si acid glycolic, cu o mare putere de curatare si regenerare in acelasi timp.
  • Sa va feriti sa folositi apa calda pe fata, cel mult calduta.
  • Daca aveti ten acneic, este obligatorie vizita la medicul dermatolog pentru prescrierea unui tratament adecvat. Acneea, printre alte consecinte neplacute, duce si la dilatarea porilor.
Microneedling pentru pori dilatati

In ceea ce priveste tratamentele profesionale care pot controla aceasta problema, ele sunt multiple, se pot face combinatii intre aceste tratamente. Schema de tratament trebuie stabilita de catre medicul dermatolog in urma unei consultatii.

Ca ingrijire de baza si tratament de intretinere, extrem de important este tratamentul cosmetic lunar. Curatarea porilor, hidratarea, exfolierea prin microdermabraziune, precum si stimularea sintezei de colagen pot fi realizate in cursul unui tratament facial de calitate si pot, in timp, sa diminueze considerabil dimensiunea porilor.

Peelingul chimic contribuie major la micsorarea porilor prin exfolierea tegumentului, curatarea in profunzime, stimularea sintezei de colagen si elastina.

Microneedling-ul este o metoda minunata pentru obtinerea unui ten neted, datorita exfolierii, cresterii cantitatii de colagen in piele, dar si prin penetrarea substantelor de mezoterapie.

Daca avem de-a face cu un ten matur care, prin pierderea elasticitatii a ajuns sa aiba si porii dilatati, orice procedura de biorevitalizare sau de skin tightening care va determina cresterea tonusului cutanat va duce si la micsorarea porilor.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media