Procedurile de exfoliere au devenit extrem de populare datorita capacitatii de a rezolva numeroase inestetisme ale pielii, precum riduri, defecte de pigmentare, acnee comedoniana, cicatrici post acnee sau hiperpigmentari post inflamatorii, dar si datorita capacitatii de a stimula regenerarea epidermului si de a creste sinteza de colagen si elastina de la nivelul dermului.
Dar, ca orice procedura dermato-cosmetica, trebuie realizata tinand cont de contraindicatii. Rezultatele pozitive se obtin combinand exfolierea cu tratamente locale si generale, adaptate perfect problemelor care trebuie tratate. De exemplu, o exfoliere, fie ca vorbim de peeling chimic, microdermabraziune sau laser, niciodata nu va rezolva singura acneea, ci doar in combinatie cu un regim de ingrijire adecvat, atat la cabinetul medicului dermatolog, cat si acasa. La fel de importanta este frecventa cu care realizam aceste exfolieri.
Frecventa depinde de:
– adancimea exfolierii;
– mecanismul de actiune prin care produsul provoaca mult dorita exfoliere;
– tipul tenului;
– indicatia (problema pe care o dorim rezolvata).
De data aceasta, insa, ne axam pe exfolierile pe care pacientele si le fac acasa, luand in calcul ca toate procedurile care se fac in cabinetele de estetica sunt realizate de profesionisti bine pregatiti. Ei bine, multe greseli intervin in regimul de ingrijire acasa pe care pacientele si-l prescriu singure, din dorinta de a se trata cat mai rapid si cu rezultate cat mai spectaculoase. De cele mai multe ori, insa, reusesc doar sa isi faca rau.
Ce produse avem la dispozitie pentru a ne ingriji acasa?
Cele mai cunoscute si cel mai frecvent folosite sunt deja-clasicele produse de gomaj care realizeaza o exfoliere mecanica. Produsele care au o baza tip crema sau gel contin particule abrazive care, masate pe piele, provoaca desprinderea unui strat de celule moarte. Acest tip de produs nu trebuie folosit mai des de o data pe saptamana, iar atunci miscarile de frictiune trebuie realizate cu blandete, pe fata umeda. Daca ne vom face gomaj mai des de o data pe saptamana si prea energic, particulele abrazive vor produce pe suprafata pielii micro-zgarieturi, in locul carora vor aparea fenomene inflamatorii. Prin repetarea exfolierii prea frecvent, inflamatia va deveni cronica, ceea ce va duce la imbatranirea accelerata, adica exact efectul contrar celui dorit. Pentru acneici, gomajul este interzis, iar daca folosesc acest produs, isi vor accentua starea de inflamatie care deja exista, adica isi vor asigura agravarea acneei.
Alte produse pentru exfolierea la dominiciliu sunt alfa-hidroxi-acizii (AHA – acizi organici, extrasi din fructe) si beta-hidroxi-acizii (acidul salicilic) care realizeaza un peeling chimic foarte usor. Cel mai frecvent folosite sunt solutiile de acid glicolic sau cele cu acid lactic. Acestea sunt sub forma unui ser care trebuie aplicat nu mai des de o data pe saptamana. Daca il aplicam mai des, in speranta unei regenerari miraculoase sau a vindecarii acneei, ce obtinem? O piele cu un strat cornos subtiat, care va fi fragilizata si vulnerabila in fata factorilor de mediu. Tenul se va sensibiliza si, daca acest regim de supra-exfoliere nu este oprit, va deveni intolerant sau chiar alergic la multe produse de ingrijire. In plus, va capata ceea ce se numeste fotosensibilitate, adica va deveni foarte reactiv la actiunea radiatiilor ultraviolete.
Folosirea, peste masura, atat a gomajului cat si a solutiilor cu AHA, vor duce la aparitia defectelor de pigmentare.
Un al treilea produs, care este cel mai bland cu pielea, este peelingul enzematic. Contine enzime extrase din fructe, care rup legaturile dintre celulele moarte de la suprafata pielii si le obliga sa se exfolieze. Este potrivit pentru toate tipurile de ten si este singurul care poate fi folosit de 2 ori pe saptamana, dar nu mai des.
In cazul tuturor produselor de exfoliere, folosirea lor prea frecventa duce la indepartarea exagerata si agresiva a filmului hidro-lipidic care este obligatoriu pentru mentinerea unui tegument sanatos. De asemenea, acestea spoliaza pielea de factori hidratanti si nutritivi de care are absoluta nevoie si care sunt tot mai greu de procurat odata cu varsta. Rezultatul va fi o piele uscata, devitalizata si cu putere de aparare scazuta.
In concluzie, ca in cazul oricarui lucru bun, este obligatoriu sa avem masura. Iar aceasta masura, in cazul ingrijirilor cosmetice la domiciliu, trebuie stabilita la sfatul unui specialist bine pregatit.