Ten cu defecte de pigmentare, cele mai bune solutii

defecte de pigmentare

Odata cu trecerea timpului, pielea noastra incepe sa imbatraneasca si sa isi piarda proprietatile. Atat factorii externi, cat si cei interni duc la aparitia unor semne inestetice, precum defectele de pigmentare. Acestea se manifesta prin pete mai deschise sau mai inchise la culoare, in functie de scaderea sau cresterea cantitatii de pigment. Orice problema are si o rezolvare dermatologica. Cum apar aceste pete, dar si ce ar putea insemna un tratament pentru defecte de pigmentare, aflam in acest articol.

Culoarea pielii este determinata de amestecul dintre melanina bruna, cu albastru din hemoglobina redusa, rosu din oxihemoglobina si galben din carotenoizii din dieta, de grosimea stratului cornos, de dispersia luminii prin epiderm. Cantitatea de melanina este determinata de culoarea constitutionala si de fototipul pielii ilustrat prin rezultatul obtinut prin expunerea la razele UV (bronzarea).

Din cauza unor factori interni sau externi pot aparea anomalii in reactia normala de sintetizare a melaninei care genereaza doua tipuri de defecte de pigmentare, adica aparitia de pete mai deschise sau mai inchise, in functie de scaderea sau cresterea cantitatii de pigment.

Dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog.

Cresterea cantitatii de pigment melanic (hiperpigmentare sau hipermelanoza) este cauzata de numarul crescut de melanocite, celulele care produc melanina, sau productiei crescute de melanina. Se manifesta prin aparitia de pete mai inchise decat culoarea pielii, de la cafeniu deschis la brun inchis.

tratament pete piele

Reducerea cantitativa a melaninei se traduce prin aparitia de pete pale (hipopigmentare sau hipomelanoza) sau prin aparitia de pete albe (leucoderma).

Cauzele aparitiei hipopigmentarii

Hipopigmentarea poate aparea din mai multe cauze, cum ar fi:

  • boli precum: pityriasis versicolor si pityriasis alba, vitiligo, albinism;
  • cremele de decolorare;
  • micoze cutanate;
  • postinflamatorii (traume mecanice, arsuri);
  • alte boli de piele.

Forme ale hiperpigmentarii

Hiperpigmentarea poate sa aiba mai multe cauze, dintre care mentionam:

  • melasma. Apare in urma expunerii la soare pe zonele mai proeminente ale fetei: nas, obraji, barbie, centrul fruntii. Apare la femei si se datoreaza prezentei estrogenului atat cel propriu, cat si din anticonceptionale.
  • pistrui (efelide): apar primavara odata cu cresterea expunerii la UV, dispar iarna;
  • pigmentarri postinflamatorii: acnee, arsuri, orice trauma mecanica la nivelul pielii =, de exemplu, un gommage, microdermabraziuni incorecte;
  • reactii fototoxice; apar prin reactia dintre lumina solara si substante ajunse in piele prin ingestia unor medicamente (antibiotice, neuroleptice, tratament hormonal) sau prin aplicarea unor substante pe piele, din creme, parfumuri, medicatie locala;
  • lentigo solar; pete brune circumscrise care apar din cauza expunerii cronice la soare;
  • Pityriazis versicolor;
  • urticarie pigmentara;
  • papilomatoze;
  • keratoze seboreice.

Tratament pentru defecte de pigmentare

Daca te confrunti cu aparitia de defecte de hipopigmentare, este indicat sa ceri sfatul medicului dermatolog. Daca sunt cauzate de patologii, se trateaza boala de baza: boala Addison, fotodermatoze, infectii ale pielii, acnee, dermatite, inlaturarea diverselor leziuni benigne pigmentare.

Daca apar pe zone fotoexpuse, este obligatorie folosirea unor creme cu SPF 50 si a unui spectru de protectie larga.

tratament pete soare

De asemenea, este indicata folosirea cremelor pentru depigmentare cu agenti activi, precum retinol si corticoizi, alfa hidroxi-acizi, acid azelaic, acid ascorbic (vitamina C), acid Kojic, acid tranexamic. Aceste creme pot fi folosite singure sau in combinatii. Intotdeauna, tratamentele combinate dau rezultate mai bune. Asadar, produsele pot fi folosite impreuna cu tratamente precum peeling chimic, microneedling, mezoterapie cu substante de albire, lumina intens pulsata, microdermabraziune sau laser.

In cazul celor de hiperpigmentare, se pot gasi solutii pentru estomparea acestora in cabinetele de cosmetica. Acolo, se pot realiza proceduri de exfoliere, tratamente cu ingredienti de albire sau cu IPL, Laser CO2.

In orice context, este obligatorie aplicarea de produse cu SPF mare si evitarea expunerii la soare. Despre cremele cu SPF puteti citi mai multe in Crema cu SPF: obligatorie sau daunatoare I Cat este mit si cat adevar.

Purtarea unor palarii cu boruri largi in timpul zilei, chiar daca nu urmeaza sa te expui la soare este, de asemenea indicata. Este important de mentionat ca trebuie sa aplici crema de protectie chiar si iarna, caci razele soarelui te pot afecta si daca afara este frig.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media