Nimeni nu isi doreste zile posomorate cu ceata, burnita, ploaie sau… lapovita. Adica zilele noroase, in care aerul, din motivele enumerate, este incarcat de umiditate. Vesti bune! Astazi am sa va dau mai multe motive pentru care umiditatea aerului este un prieten bun al frumusetii noastre. Poate asa, zilele cu vreme inchisa vi se vor parea mai “luminoase” si o sa treceti mai usor peste ele.
Umiditatea aerului creste hidratarea epidermului
Cum se intampla asta? Prin atragerea apei din atmosfera si retinerea sa la nivelul celulelor de catre Factorul Natural de Hidratare. Acesta este un amestec de substante, specific epidermului, cu o mare capacitate higroscopica (atrage si retine apa). Un ten hidratat este un ten mai luminous, neted, dar mai ales sanatos. Pentru ca, dupa cum vom vedea, o buna stare de hidratare influenteaza in bine functionarea si toate procesele metabolice din piele.
Umiditatea aerului stimuleaza metabolismul celular din epiderm si din derm
Metabolismul celulelor din piele este sub coordonarea unor enzime vitale a caror activitate scade in conditii de deshidratare, pana la oprirea activitatii acestor enzime, daca starea de hidratare nu este corectata. Cu cat starea de hidratare este mai buna, cu atat si procesele de sinteza vor fi mai eficiente.
Regleaza turn-over-ul celular si creste capacitatea de regenerare
Pielea are un mecanism natural de curatare al celulelor moarte de la nivelul epidermului prin exfolierea intr-un anumit ritm al straturilor superficiale de corneocite. In conditii de deshidratare, enzimele care rup lanturile de keratina dintre corneocite si le permit acestora sa se desprinda si sa cada, se inactiveaza, ceea ce duce la imposibilitatea exfolierii.
In timp, se produce o “sufocare” a pielii cu aceste celule moarte. Motivul este ca la suprafata se creaza o aglomerare de straturi celulare care nu mai permit intrarea in piele a apei, nutrientilor si a oxigenului.
In plus, acumularea celulelor moarte va comanda celulelor din stratul germinativ sa nu se mai divida, scazand astfel regenerarea pielii. In schimb, o piele cu o stare de hidratare buna va avea un mecanism de exfoliere normal, care va regla ritmul turn-over-ului celular si va stimula regenerarea celulara.
Efect anti-aging
Se realizeaza prin stimularea metabolismului celular, a proceselor de sinteza, a regenerarii celulare, dar si prin hidratare in sine. Pielea este mai “intinsa”, ridurile diminuate, tenul capata volum, iar tonusul si elasticitatea cresc.
Un experiment realizat de un grup de dermatologi japonezi dovedeste ceea ce am afirmat mai sus. In timpul experimentului, doua grupuri de persoane au fost plasate dupa cum urmeaza: primul grup intr-o incapere cu aer umed, al doilea grup intr-o incapere cu aer uscat. Cu totii au primit indicatii pentru miscari de mimica. S-a observat, in mod clar, ca persoanele din incaperea cu aer uscat faceau riduri mai adanci si care persistau chiar la incetarea mimicii, comparativ cu cei din camera cu aer umed.
Umiditatea aerului stimuleaza detoxifierea naturala a pielii
Se elimina astfel toti produsii, toate rezidurile metabolice. Dupa cum stim, pielea este unul dintre organele cu rol major in detoxifierea naturala a organismului, prin intermediul transpiratiei. Stimularea acesteia, in conditii de umezeala, va creste eficienta acestei purificari metabolice.
Pentru tenul uscat si tenul matur, aerul umed este un adevarat balsam si ii putem mari beneficiile folosind produse cosmetice care contin umectanti si substante ocluzive. Substantele umectante sunt cele care atrag si retin apa: acidul hialuronic, extractul de alege, extractul de ovaz, aloe vera, colagen, elastina si fragmente ale acestora, complexe de substante similare factorului natural de hidratare.
Ocluzivele sunt substante grase care, aplicate pe suprafata pielii, impiedica evaporarea si pierderea apei. Acestea sunt:
- uleiuri naturale din plante (jojoba, migdale dulci, germeni de grau);
- ceramide;
- colesterol;
- trigliceride;
- lecitina.
Atentie in cazul tenului cu probleme!
Cei care trebuie sa fie atenti cu ingrijirea tenului in perioadele umede sunt cei cu ten hiperseboreic si cei cu tenul acneic. Umezeala stimuleaza sinteza de sebum si transpiratia catre suprafata pielii, acumuland incarcarea grasa a acesteia. Ca atare, trebuie sa avem mare atentie la curatarea porilor pentru ca acestia sa nu se astupe cu restul celulelor moarte, cu praf din atmosfera. Astfel, sebumul trebuie sa aiba drum liber spre suprafata pielii, unde poate fi sters.
Daca porii se vor astupa, excesul de sebum va duce la aparitia comedoanelor si a pustulelor. Pentru aceste tipuri de ten, in anotimpurile umede, trebuie folosite produse cu acid salicilic, alfa-hidroxi-acizi, retinol.
Deci, haideti sa luam ce este mai bun din fiecare perioada a anului
si sa ne bucuram de fiecare!