Crema cu SPF: cand expira si cat timp ai voie sa o folosesti de la deschidere

Crema cu SPF

Crema cu SPF nu poate fi folosita tot timpul pana la data inscriptionata pe ambalaj. Care este termenul de valabilitate la o crema cu SPF? Putem sa folosim crema cu SPF pentru corp de la un an la altul sau trebuie sa cumparam alta? Iata intrebarile pe care multe cliente o au in fiecare sezon estival. Cel mai bine ar fi sa terminam recipientul cu crema de protectie de-a lungul sezonului. Si asta nu e deloc greu. Avand in vedere ca este mai mult decat obligatoriu sa il folosim continuu, adica din aprilie pana in octombrie.

Daca folosim crema de protectie chiar si o data pe zi, si tot ar trebui sa se termine odata cu venirea sezonului rece. Dar daca, din diverse motive, nu reusim sa consumam toata crema, atunci este mai bine sa aruncam acel flacon si la anul sa luam altul. Acea crema cu siguranta si-a pierdut din proprietatile sale de protectie anti-UV.

Valabilitate crema cu SPF
Dr. Manuela Ravescu, medic specialist dermatolog

Luam sau nu in calcul termenul de valabilitate la crema cu SPF

Da, termenul de valabilitate este cel inscris pe flacon si poate acest termen acopera si anul urmator. Dar este calculat pentru produse tinute la temperaturi medii constante, in anumite conditii de umiditate si la umbra.

In realitate, cremele cu SPF sunt tinute la temperaturi ridicate si in bataia soarelui. Fie le luam cu noi la plaja, fie le luam in geanta sau in masina, pentru a le avea la indemana. In aceste conditii extreme, crema expira mult mai repede pentru ca se degradeaza. Atat ingredientele care confera protectie anti-UVA si anti-UVB, cat si celelalte ingrediente menite sa le potenteze pe cele de protectie.

O sa explic exact ce se intampla pentru a intelege de ce este bine ca fiecare sezon estival sa fie cu crema lui de protectie si nu cu cea de anul trecut.

Crema cu SPF este cu ecran chimic sau cu ecran fizic. Pot fi si combinatii intre cele 2 tipuri de ecrane anti-UV.

Crema SPF
Aplicarea cremei cu SPF inainte de expunerea la soare

Crema cu SPF cu ecran solar chimic

Au in compozitie ingrediente care au capacitatea de a absorbi radiatiile UV, impiedicandu-le astfel sa atinga pielea. In general, sunt compusi aromatici, adica au in compozitie un inel benzenic, combinat cu o grupare carboxil. De exemplu: oxibenzona, avobenzona, ecamsul, meradimat, ensulizol, octocrilen, octisalat sau octinoxat. Sunt compusi stabili. Dar daca sunt expusi la caldura si lumina directa a soarelui, ceea ce se intampla de obicei, se degradeaza in fragmente mai mici. Acest lucru duce la pierderea proprietatilor de absorbtie a luminii.

In plus, aceste igrediente sunt insotite de multe altele care au rol de vehicul, de stabilizare si de hidratare. Toate acestea, degradandu-se rapid, vor duce la alterarea proprietatilor ecranelor chimice.

Interviu pentru Observator – Antena 1

Cremele cu ecran fizic

Au in compozitie ingrediente care reflecta lumina solara. Reprezentantii acestei clase sunt oxidul de zinc si dioxid de titan. Cremele noi contin aceste ingrediente in forma micronizata, suspendate in celelalte ingrediente inactive.

Termen valabilitate crema SPF
Reaplicarea cremei cu SPF se face la fiecare 2 ore

Cu timpul, dar si din cauza expunerii la conditii inadecvate, aceste ecrane fizice nu mai constituie o suspensie uniforma. Ci se aglutineaza, ajungandu-se la o compozitie neuniforma a cremei sau a lotiunii de protectie. Astfel, chiar daca aplicam crema uniform, vom avea zone cu „aglomerari” de particule protectoare si zone in care lipsesc cu desavarsire.

In concluzie, ar fi bine sa cumparam un recipient nou de crema cu SPF in fiecare an. Si tot in acelasi an, aceasta crema ar trebui sa se consume daca o aplicam zilnic.

Nu uita:

  • Crema cu SPF nu confera protectie totala. Daca folosesti o crema cu SPF nu inseamna ca poti sta ore in sir in plin soare.
  • Dupa o procedura medicala care ulterior contraindica expunerea la soare, nu putem merge la plaja sau la solar. Contraindicatia ramane chiar si in prezenta cremei cu SPF pe care trebuie oricum sa o folosim.
  • Pe strada, este dorit este sa folosim ochelari de soare, palarie si haine din materiale naturale. Alege culori deschise, care, daca este posibil, sa acopere tegumentul, nu mai mult sa descopere.

In final, gandeste-te ca este in joc sanatatea pielii tale, care este mai pretioasa decat orice aspect sau orice tub de crema pe care nu este bine sa il lungim de la an la an.

Bineinteles, o atentie deosebita trebuie sa acorzi si fetei tale. Pentru ca tot sunt la moda acizii, ai grija ce pui pe ten in aceasta perioada. Despre asta, poti sa citesti mai multe aici.

Noutati

Ai intrebari?

Ne poti contacta prin telefon sau lasa-ne un mesaj pe mail sau pe social media